Horloges

Prachtig antiek Savonet-horloge

Prachtig Antiek (Gold Filled) Hebdomas Savonet-Horloge. Eerste helft vorige Eeuw. Top Kwaliteit ARNEX Horloge Zwitserland. 8daags uurwerk. Prachtige aan beide zijden een Vossenjacht voorstelling. Voorzijde een vossenkop in de struiken. Achterzijde een jager met twee jachthonden, met over zijn schouder een geweer en een geschoten Haas. Voor en achterdeksel gecontourneerd – reliefdecor ! Witte Emaille wijzerplaat met ovale cijfering en open Balanswiel gelagerd met grote Robijn. Op de wijzerplaat: Hebdomas-8jours-8days-Swiss made. Twee gouden roosjes. Op de achterzijde Uurwerk (zie foto’s) De gecontourneerde kast aan beide zijden gesigneerd “HUGUENIN” De beroemde kastmakers gebroeders HUGUENIN – Le Locle – Zwitserland actief jaren 1920 / 1935 Art Deco periode. Kroonwiel-opwinding. Door te drukken op de knop op het kroonwiel springt het voordeksel open.

  • Diameter Horloge: 50mm
  • Hoogte incl.kettingoog: 70mm
  • Dikte: 21mm
  • Gewicht: 142gram

Hieronder ziet u het Valjoux 7733 uurwerk in een Breitling horloge.Ontstaan van het kaliber 7750

Het ontstaan van het kaliber 7750 van Valjoux, nu: ETA Valjoux 7750

In 1970 kwam de jonge Edmond Capt bij Valjoux in dienst.
Hij kreeg de opdracht het oudere chronograaf- handopwind uurwerk de 7733 te moderniseren.
Men wilde een automatische opwinding, een dagaanduiding en een datumkalender met een snel correctie systeem. Het nieuwe kaliber zou men 7750 gaan noemen, dat was al wel bekend.
De aan Edmond Capt gegeven opdracht was zwaar en uitdagend.
Hij wist nog niet hoe moeilijk het voor hem zou worden, want uiteindelijk bleef er slechts het basisconcept over van het voorgaande uurwerk de 7733. Echt alles werd veranderd in de loop van de ontwikkeling van het nieuwe kaliber.

Maar de basis van de 7733, een sterk en goed produceerbaar kaliber bleef. Het concept van dit robuuste en in serie goed produceerbaar uurwerk had een klassiek besturingssysteem. Het nieuwe kaliber kreeg een zogenaamde bochten schijfbesturing.
De onderdelen hiervoor konden worden gestanst in plaats van het nokkenwiel, wat drie niveaus moest bedienen bij het oude systeem. Het stansen geeft een perfecte manier van produceren, de onderdelen zijn dan gelijk en snel te maken, waardoor er lage productiekosten ontstaan. In 1970 werkte Edmond Capt alleen aan het nieuwe kaliber.

In zijn vrije tijd gaf de horlogeconstructeur les aan studenten op de horloge makerschool in Le Sentier. Daar leerde hij de begaafde technicus Gérald Gander kennen.
En in 1971 kon Edmond Capt deze Gérald Gander overhalen om met hem te komen werken aan het nieuwe kaliber 7750. Samen met de jonge Donald Rochat die ontwerper en horlogemaker was vormde zij een drie manschap die aan deze opdracht werkten. Volgens de verhalen konden deze jonge ontwerpers goed met elkaar overweg.

Ook privé gingen zij met elkaar om, eten, verjaardagen, feesten: het waren vrienden. Het was echter onmogelijk om de opdracht op de ouderwetse manier tot een goed einde te brengen. De constructies werden gewoon te moeilijk en er konden te veel fouten worden gemaakt.
Het was toen nog niet mogelijk de tekeningen in een computer programma te maken, er waren nog nauwelijks computers. Maar de technische directie in Neuchatel had er echter wel één en daar werden de tekeningen naar toe gebracht om deze dan te digitaliseren. Door deze digitalisering konden zij de werking van de drukkers en hevels simuleren om te kijken of het zou werken. Op deze manier werd er veel tijd bespaard en hoefde men niet overal een prototype van te maken.

Door de drie werd er veel tijd gestoken in de moeilijkste onderdelen . Egmond Capt bedacht voornamelijk de verbinding tussen het chronograaf mechanisme en het basisuurwerk. Het oude uurwerk had een koppelingswip wat een groot onderdeel is en bij harde stoten los schiet, wat lijd tot verlies van seconden. Voor de 7750 is daarom een nieuw systeem ontwikkeld, een heel lichte schokproef wip. Bij de start van de tel voortgang schakelt deze naar de seconden as en bij het stoppen wordt hij er weer afgelicht. De urenteller werd in het basisuurwerk geïntegreerd. Verdere eigenschappen van het kaliber 7750 zijn de aandrijving van de tellers door middel van een glijdende koppeling met een rem die een vertragingsarme stop en vrijgave mogelijk maakt.

De karakteristieke indeling van de assen is als volgt;

De minutenteller bij de twaalf.
De urenteller bij de zes en de kleine seconde as bij de negen.
Een as bij de drie kon niet omdat dan het platine (huis) te zwak zou worden.

Deze a-symetrische indeling (een liggende T) werd door de tijd het statussymbool.
Het basisuurwerk was in 1972 klaar en voor het drietal een groot moment toen het kaliber 7750 voor het eerst tikte.

Dat het chronograaf mechanisme zou werken wist men al door de computer simulaties die toen net mogelijk werden.
Gelijktijdig met het ontwerp werd ook de productie gepland.
Het kaliber was zo samengesteld dat alle onderdelen gemakkelijk konden worden gemaakt en samen worden gesteld.
Het was niet een klein uurwerk geworden, maar wel een sterk uurwerk.
Met zijn hoogte van 7,9 mm is het ook geen dun uurwerk.
Maar daar staat tegenover dat het chronograaf uurwerk legendarisch robuust is en heel erg onderhoudsvriendelijk is gemaakt. In 1973 werd het kaliber 7750 nog eens onder de loep genomen.
Het was van het begin af aan zo goed gebouwd dat er slechts enkele kleine veranderingen werden aangebracht. Speciale kunststofonderdelen werden door metalen vervangen.
Het kaliber 7750 is uitgegroeid tot een zeer aanzienlijke familie van calibers. De 7750 is er nu in vele uitvoeringen en veel mooier afgewerkt dan in de jaren 70, toen telde meer de gebruikswaarde. Zand stralen van platinen en bruggen was voldoende.
Nu willen de klanten mooiere uurwerken, daarom worden deze onderdelen nu vaak verguld of gerodineerd en wordt de rotor voorzien van bandslijpsel. Veren en schroeven worden hoogglas gepolijst en tandwielen verguld of geblauwd.

Wereldwijd is het kaliber 7750 het bekendste chronograaf uurwerk. Het heeft een geweldige reputatie en dat al meer dan dertig jaar. Het productieaantal ligt ruim boven de 200.000 stuks per jaar. Dit is echter lang niet genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen In veel speciaal gemaakt horloges wordt de 7750 of een variant er van in gebouwd. Onder andere Cristiaan van der Klaauw, van de Gang en andere bekend heden ten dagen maken graag gebruik van dit mooie uurwerk.